Wat kan je doen wanneer je wordt ontslagen?

21 oktober 2013 11:28 / 2 reacties

Wat kan je doen wanneer je wordt ontslagen?

Ontslagen worden is niet leuk. Wanneer het onverwachts komt en je er niet op bent voorbereid is het extra vervelend en kan het voor vervelende situaties zorgen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je bent ontslagen zoveel mogelijk positieve actie te ondernemen om er alsnog een wijze les uit te halen en snel een nieuwe baan te vinden.

Wat kan je het beste doen wanneer je je ontslag te horen krijgt en hoe vindt je zo snel mogelijk een nieuwe baan? Hieronder staan een aantal zaken die je kan ondernemen.

 

Wacht met het ondertekenen van de papieren en lees alles heel goed na.

Wanneer je van je baas te horen krijgt dat je wordt ontslagen krijg je vaak al heel snel een aantal formulieren onder je neus geschoven die je maar even moet ondertekenen om alles af te ronden. Doe dit niet meteen. Lees eerst altijd alles even goed na en laat het een aantal dagen bezinken. Mocht je er zelf niet genoeg verstand van hebben laat er dan een collega, vriend of kennis naar kijken die hier wel verstand van heeft. Het kan je veel geld schelen als je dit doet.

 

Zorg ervoor dat je er alsnog een goede referentie aan overhoudt.

De meeste mensen gaan wanneer ze zijn ontslagen meteen opzoek naar ander werk. Wanneer ze bij een andere werkgever op gesprek mogen komen zal deze meestal vragen waarom hij/zij weg is bij de vorige werkgever en wat hier de achterliggende redenen van waren. Wanneer de nieuwe werkgever alleen maar weet dat je er bent ontslagen geeft dit geen goede indruk. Daarom is het belangrijk om je oude werkgever bij je ontslag om een referentie te vragen. In deze referentie kan dan worden vermeldt wat jouw sterke kanten zijn en dat je goed werk hebt afgeleverd.

 

Dien je contract netjes uit.

Dien je contract netjes uit totdat deze is afgelopen. Blijf nadat het ontslag u is medegedeeld netjes op werk verschijnen totdat je contract is afgelopen. Als je niet meer verschijnt kan je fluiten naar een mooie referentie. Daarbij is de kans dat je werkgever nieuw werk voor jou regelt nagenoeg nihil.

 

Vraag juridische kennis ter ondersteuning.

Ga bij het afhandelen van de contracten niet helemaal zelf te werk maar vraag hulp van iemand die er verstand van heeft. Zoals hierboven gezegd teken niet alles wat je onder je neus krijg geschoven maar lees het allemaal rustig door en vraag een aantal dagen bedenktijd. Dat recht heb je, maak er dus gebruik van.

Iemand met verstand van zaken kan jouw beter begeleiden en ervoor zorgen dat alles voor beide partijen voordelig wordt afgehandeld. Daarentegen is het belangrijk niet al te veel problemen te maken, deze energie kan je beter gebruiken bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

 

Ga direct solliciteren.

Ga meteen nadat je je ontslag te horen hebt gekregen weer solliciteren. Ga niet stilzitten. Ook wanneer je geen werk meer hebt, ga maar vrijwilligerswerk doen of iets dergelijks. Blijf in ieder geval bezig en ga niet stilzitten.

 

 

 

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

 

— Verplicht *

— Verplicht *