Hier moet je op letten bij je studiekeuze.

Hier moet je op letten bij je studiekeuze. Wanneer je gaat studeren is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor de studie die je wilt gaan doen. Veel scholieren maken heel overhaast de keuze voor een studie. Dit is een van de belangrijkste oorzaken waarom er in Nederland zoveel studenten na het eerste jaar afhaken. Dit komt simpelweg doordat ze te snel een studie kiezen en hier te makkelijk over nadenken.

 

Je moet het leuk vinden.

Dit is de eerste en belangrijkste stap. Wat vind je leuk om te doen? Dit is natuurlijk nog niet heel makkelijk om te zeggen wanneer je nog heel jong bent. Sommige mensen weten al heel jong precies wat ze willen en andere hebben werkelijk geen idee. Dit geeft natuurlijk niet. Geef jezelf gewoon rustig de tijd en probeer zoveel mogelijk dingen te ontdekken.

Doen wat je leuk vindt is een van de belangrijkste facetten voor een succesvolle carrière.

Wanneer doe je een studie die je waarschijnlijk niet leuk vindt of niet leuk genoeg?

  • Je enigste motivatie is dat je denkt dat je er later veel geld mee kan verdienen,
  • Je bent door je ouders gedwongen of ze hebben wel erg veel invloed gehad op je studiekeuze,
  • Je hebt geen idee wat je wilde dus koos je voor de studie die het beste klonk,
  • Je wil alleen maar de student uithangen dus heb je gekozen voor een leuke studentenstad,
  • Etc,

 

Maak er een serieus onderzoekje van bij je studiekeuze.

Wanneer je een studie gaat kiezen is het belangrijk dat je op je gevoel afgaat. Naast luisteren naar je gevoel is het ook belangrijk om een onderzoekje te doen naar de inhoud van de studie, de mogelijkheden, de kans op een baan, de arbeidsmarkt etc. Maak het ook weer niet te ingewikkeld en uitgebreid. Dit kan je gevoel verstoren. Maar zorg dus wel dat je weet wat de opleiding inhoudt, waarvoor je kiest en waarom je het kiest.

 

Komt de opleiding overeen met jouw beeld voor de toekomst?

Dit is als je jong bent natuurlijk heel moeilijk te zeggen. Maar het is belangrijk dat wanneer je een duidelijk beeld hebt van de toekomst dat je opleiding hiermee zoveel mogelijk overeenstemt. Dit is aan de ene kant heel logisch maar andere kant weer helemaal niet. Want wie heeft er nou op zijn 18 de een duidelijk beeld van de toekomst? Toch kan het handig van pas komen wanneer je je opleiding gaat kiezen.

 

Wat is de kwaliteit van de opleiding?

Hoe goed staat de opleiding aangeschreven? Wat zeggen de media over de opleiding? Wat is de waarde van je diploma van deze opleiding? Dit is belangrijk om te weten wanneer je een studie gaat kiezen. Zoek dus zoveel mogelijk uit over de opleiding en je kansen met een diploma.

 

 

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

 

— Verplicht *

— Verplicht *