Solliciteren anno 2020.

Solliciteren anno 2020 betekent nog meer kansen op een baan en nog creatiever omgaan met je sollicitaties. Hieronder staan 5 tips die jou de zoektocht naar een baan in 2020 nog makkelijker gaan maken.

Je enkel inschrijven in de database van een uitzendbureau of vacaturesite is geen solliciteren.

Solliciteren houdt niet alleen in dat je je inschrijft in de database van een uitzendbureau of vacaturesite. Ook in 2020 is deze regel van cruciaal belang. Solliciteren gaat steeds vaker, zo niet bijna altijd, online. Dit betekent dus dat je je niet meer in het echt kan presenteren en een goede indruk kan achterlaten met je uiterlijk, goede begroeting of je sociale vaardigheden. Wanneer jij over deze kwaliteiten beschikt zal een werkgever of uitzendbureau deze vaak wel uit je cv of motivatiebrief kunnen halen. Maar dit geldt enkel voor de helft van de gevallen. De andere helft zal ervoor moeten zorgen dat het online een goede indruk kan achterlaten. Dit kan je doen door te denken aan de volgende zaken:

–          Voeg een goede representatieve foto toe aan je sollicitatiebrief,

–          Schrijf een vlotte en duidelijk leesbare Nederlandse brief,

–          Goed e-mail adres.

Te vaak solliciteren mensen door vacaturesites af te lopen, het aanbod te bekijken en vervolgens op een vacature te solliciteren door de knop ‘’solliciteren’’ in te drukken, hun gegevens achter te laten en verder niets. Zo ga je natuurlijk nooit serieus overkomen. Laat dus zien dat je er werk van maakt en bedenk bij alles dat je serieus wilt overkomen.

Online profielen worden steeds belangrijker.

Heb jij al eens gedacht aan LinkedIn bij je zoektocht naar een baan? Nee? Ik zou er maar wel eens serieus naar gaan kijken. Serieus en professioneel overkomen zijn in 2020 nog belangrijker dan dat ze al waren in 2019. Dit geldt niet alleen voor serieuze vacatures maar voor alle soorten banen. Natuurlijk is het per vacature afhankelijk wat gebruikelijk is. Hoe serieus is jouw Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram profiel? Kijk er eens met een objectieve blik naar en bepaal voor jezelf hoe jij denkt over te komen op andere mensen die jou niet kennen. Vraag dit ook eens aan een kennis die er eens goed en objectief naar kan kijken.

De concurrentie wordt groter.

Minder banen en meer werkzoekenden. Dit maakt het lastiger om werk te vinden. Maar wees niet getreurd. Er zijn nog genoeg kansen en branches waar het aantal vacatures stijgt. Denk al maar eens aan de ICT en de agrarische sector. Richt je niet alleen op de zogenaamde ‘’standaard’’ banen. Dit soort vacatures krijgen verreweg de meeste sollicitaties. Al deze sollicitaties zorgen er weer voor dat de kansen op een baan voor jou slinken.

Hard werken is goed, maar slim werken is beter. Denk hier maar eens over na. Probeer dus verstandig om te gaan met de sollicitaties die je doet en wees slimmer dan de rest. Op die manier gaat 2020 jou weer werk brengen.

Tijdelijke banen worden nog tijdelijker.

Tegenwoordig zijn er steeds minder banen met een contract voor onbepaalde tijd. Daarentegen worden de tijdelijke banen steeds korter van duur. Dit betekent dat mensen nog vaker opzoek moeten naar werk en meer tijd kwijt zijn aan solliciteren. Dit is al reden genoeg om je sollicitatieskills aan te verbeteren.

Omdat je ervan uit kan gaan dat werk steeds tijdelijker zal worden kan je je hier ook beter op instellen. Zorg ervoor dat je zoveel als mogelijk tijdelijk werk hebt gedaan alvorens je een vaste baan gaat zoeken of kan vinden.

Kijk hoe de massa het doet en doe het zelf vervolgens anders.

Zoals hierboven als is gezegd, er komen steeds meer werkzoekende per vacature. Probeer de rest te slim af te zijn. Wees creatiever, slagvaardiger en meer volhardend dan dat je al was. Dit is misschien wel de beste manier om weer aan werk te komen. Gewoon slimmer te werk gaan dan de rest.

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

 

— Verplicht *

— Verplicht *