Waar moet ik op letten als ik een kamer ga huren?

Waar moet ik op letten als ik een kamer ga huren? Je hebt een woning of kamer gevonden. Maar hoe regel je nu alles zodat het juridisch goed in elkaar zit?

Om te beginnen moet je een huurcontract tekenen en afspraken maken over eventuele contractkosten, borg en sleutelgeld.

Huurcontract en bijkomende kosten

Als je een woning of kamer hebt gevonden die naar jou wensen is, moet je afspraken met de verhuurder maken zodat je later geen problemen kan krijgen. Leg dit vast in een schriftelijke huurcontract. Wat er allemaal in een huurcontract hoort te staan vind je hieronder.

– Wie de huurder is;
– Wie de verhuurder is;
– De huurprijs;
– De hoogte van de borg;
– Het adres en een omschrijving van het gehuurde zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin, etc;
– De datum van ingang van het huurcontract;
– Het tijdstip en wijze van betaling;
– De datum waarop jaarlijks de huur wordt verhoogd;
– De afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
– De handtekening van de huurder en de verhuurder.

Rechten en plichten

Zodra je een huurovereenkomst met de verhuurder hebt getekend gelden er voor beide partijen rechten en plichten. Zo zijn jij en de verhuurder bijvoorbeeld beiden verantwoordelijk voor het onderhoud. Bekijk hier wie wat hoort de doen aan onderhoud.

Wat je kunt doen als de verhuurder niet aan zijn onderhoudsverplichtingen wil voldoen?

– Je kan een onderhoudsprocedure starten bij de huurcommissie. De huurcommissie kan de verhuurder niet dwingen reparaties te verrichten. Ze kunnen wel de huurprijs verlagen als er sprake is van gebreken.

– Je kan Bouw-en Woningtoezicht in Uw gemeente of stadsdeel opbellen en vragen om naar de klacht te kijken. Zij kunnen de eigenaar vaak verplichten tot onderhoud.

– Je kan het zelf opknappen op kosten van de verhuurder of een gedeeltelijke ontbinding van het huurcontract. Doe dit echter niet zonder juridisch advies vooraf.

Huurprijs

– De huurprijs van je kamer of woning is meestal opgebouwd uit kale huur en servicekosten. De kale huur is het bedrag dat je betaalt voor alleen het gebruik van de ruimte, exclusief servicekosten. Naast de kale huur betaal je meestal ook servicekosten, onder andere voor gas, water en elektra.

– Puntentelling: de maximale kale huur voor een woning of kamer kun je bepalen aan de hand van de puntentelling. Als blijkt dat je te veel betaalt, dan kun je in bijna alle gevallen de huur verlagen via een simpele procedure bij de huurcommisie. Hier kun je zelf het aantal punten van je kamer of woning bepalen.

– Huurverhoging: het ministerie van Binnenlandse zaken stelt elk jaar een wettelijk percentage vast waarmee de kale huurprijs verhoogd mag worden. De verhuurder mag één keer per jaar de kale huur met dit percentage verhogen, zolang de huurprijs van de woonruimte niet boven de maximale huurprijs uitkomt.

 

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

 

— Verplicht *

— Verplicht *