Wat is beter een baan zoeken of verder te studeren?
Wat is beter een baan zoeken of verder te studeren? Het is tegenwoordig steeds lastiger om aan een vast contract te komen. Dit betekent dat steeds meer studenten ervoor te kiezen, ook al hebben ze de diploma al in de zak, om nog verder te studeren. Maar is het wel zo verstandig om verder te studeren of is het juist beter om zo snel mogelijk naar een baan te gaan zoeken met een vast contract?
In jezelf investeren.
Om carrière te maken zal je in jezelf moeten investeren. Natuurlijk is niet iedere investering in jezelf even belangrijk en relevant als een andere maar toch is dit een van de belangrijkste onderdelen om hogerop te komen in het bedrijfsleven en veel te bereiken.
Wanneer je voor de keuze komt te staan om een baan te gaan zoeken of verder te studeren is dit eigenlijk een keuze tussen in jezelf investeren of aan het werk te gaan en de investering achterwege te laten. Daarbij zijn weer twee dingen van belang. De keuze om (verder) te studeren betekent ook dat je een aantal jaarsalarissen mis zal lopen. Daarbij kost studeren ook weer geld en heb je minder tijd om te werken, tenzij je een deeltijd studie doet, overdag gaat werken en in de avond gaat werken.
Onderscheiden.
Door weinig goede vaste banen die er op dit moment beschikbaar zijn zal onderscheidend vermogen steeds belangrijker worden. Door extra studies te doen, cursussen te volgen en/of certificaten te halen is de kans op onderscheidend vermogen groter en daarmee de kans op een baan ook weer toegenomen.
Extra certificaat nodig?
Sommige bedrijven zijn soms opzoek naar werknemers met specifieke kwaliteiten. Door in de vacatureomschrijving bepaalde kwaliteiten te omschrijven maken ze natuurlijk duidelijk waar ze naar opzoek zijn.
Hierdoor kan het handig zijn om deelcertificaten te halen. Dit kan vaak wanneer je al binnen het bedrijf werkzaam bent maar het komt ook steeds vaker voor dat er tijdens de sollicitatieronde steeds meer naar wordt gevraagd.
De keuze om een deelcertificaat is dus van twee zaken afhankelijk. Enerzijds staat de werknemer zelf voor de keuze om wel of niet zijn of haar tijd, geld en energie in een cursus voor een certificaat te steken. Anderzijds is het de vraag of de werkgever aangeeft of de werknemer deze certificaat moet halen en/of hij deze cursus voor de werknemer vergoedt.
Ervaring is belangrijk.
Werkgevers hebben steeds meer keus als het aankomt op werknemers. Hierdoor kunnen ze veel selectiever zijn in de criteria die ze aan een werknemer stellen. Een van die criteria tegenwoordig steeds belangrijker wordt is de hoeveelheid ervaring die een werknemer heeft wanneer hij of zij komt solliciteren.
Ervaring is om een aantal redenen belangrijk.
- De inwerkperiode van de werknemer is korter en daardoor de inwerkkosten,
- De werknemer heeft meer ervaring in de branche en daardoor meer contacten in de branche die weer potentiële klanten kunnen zijn.
- De werkgever kan de kandidaat vanaf het begin al meer vrijheid en ruimte geven in zijn werkzaamheden doordat deze weet van aanpakken enzovoorts.
Het is dus zeker een optie om eerst te gaan werken, praktijkervaring op te doen en daarna verder te studeren. Je hebt dan wel de ervaring in je zak die je studie waarschijnlijk weer een stuk gemakkelijker gaat maken.
Naast dat de keuze om verder te gaan studeren of te gaan werken vanuit de werknemer zelf zal moeten komen speelt de werkgever daarbij een belangrijke rol. Wat voor bedrijf is het, wat voor werk is het en welke diploma’s zijn daarbij relevant?
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.