”Welke baan past bij mij?”

”Welke baan past bij mij?’‘ is een vraag die wij veel krijgen van studenten. Wanneer je nog op je opleiding zit en daarnaast werkt of niet meer naar school gaat en je geld verdient met een baan waarvan je denkt dat je dat niet meer je hele leven wil blijven doen is het natuurlijk belangrijk om jezelf te gaan beseffen wat je wel wilt doen.

Om erachter te komen welke baan het beste bij jou past zal je jezelf een paar dingen goed moeten afvragen. Zijn de dingen die je doet wel echt wat bij jou past en wat je leuk vindt? Zijn die dingen die je eerst altijd wilde bereiken nog steeds de dingen die je wilt bereiken of denk je daar nu opeens heel anders over?

Welke baan past bij mij?

Wat is dan het beste dat je kan doen? Vaak vinden studenten het moeilijk om te iets te vinden wat ze nou echt leuk vinden. Je zal jezelf de volgende vragen moeten stellen om erachter te komen welke kant je op wilt en wat je daar precies wil gaan doen.

– Wat wil ik?

Wat wil je bereiken in het leven? Wat vind jij belangrijk? Waar droom je van? Waar zou je vroeg in de ochtend zonder moeite voor willen opstaan? Vraag dit jezelf eens goed af. Vaak, als mensen dit zichzelf afvragen, komen ze tot de conclusie dat ze op het moment niet hetgeen doen dat ze echt zouden willen doen.

– Waar ben ik goed in?

Waar je goed in bent is belangrijk om te weten maar niet het allerbelangrijkste. Je kan namelijk ook ergens goed in worden. Iedereen begint per slot van rekening bij nul. Jij dus ook . Ergens goed in zijn zegt niet alles. Je kan ergens goed in zijn maar tegelijkertijd het niet echt heel leuk vinden om te doen.

– Wat vindt ik leuk om te doen?

Wat vind je leuk om te doen? Ook heel belangrijk om te weten. Als je doet wat je leuk vindt gaan de dingen veel makkelijker.

– Wat voor mensen wil ik om me heen hebben?

Met wat voor mensen ga jij het liefst om. Wie heb jij het liefst om je heen? Waar voel je je het meest op je gemak bij? Vraag jezelf dit eens goed af. Vaak zijn het de mensen in een omgeving die enorm kunnen bepalen of iets wel of niet bij je past. Wat voor werk je ook gaat doen je zal waarschijnlijk moeten gaan samenwerken.

– Waar krijg ik energie van en ben ik enthousiast over?

Dit komt eigenlijk weer neer op de vraag zoals die hierboven is gesteld. Namelijk, wat vind je leuk om te doen? Kost iets je energie of geeft het je juist energie en wordt je er gelukkiger van?

 

– Waar wil ik uiteindelijk heen en hoe ambitieus ben ik?

Hoeveel wil jij gaan bereiken? Wat denk jij dat je allemaal kan bereiken? Hoe ambitieus ben jij? Dit is heel belangrijk om jezelf af te vragen aangezien de ene baan nou eenmaal minder doorgroeimogelijkheden heeft dan andere banen.

Wat voor actie kan je ondernemen om erachter te komen of een baan bij jou past?

Om erachter te komen wat je nou echt leuk vindt qua werk is er eigenlijk maar 1 ding die we je kunnen aanraden en dat is zoveel mogelijk te doen en veel verschillende banen, bijbaantjes en stages uit te proberen.

Bezoek open dagen, (carrière)beurzen en andere gelegenheden die jou verder kunnen helpen.

Loop van alles en nog wat af waar je meer te weten kunt komen over mogelijke carrièrestappen. Praat met mensen op beurzen, vraag naar informatie over bedrijven, leg uit waar jij goed in bent en wat je leuk vindt en hoe je dat kan toepassen in een functie in het bedrijf bijvoorbeeld.

Ga stage lopen bij bedrijven.

Ga stage lopen bij bedrijven. Ga bij bedrijven waarvan jij denkt dat het misschien wel wat voor je is stage lopen. Neen een kijkje in de keuken. Wat voor mensen werken er? Wie hebben er de leiding? Hoe ziet de cultuur van het bedrijf eruit? Kijk ook naar wat de toekomstmogelijkheden er zijn, kan je makkelijk doorgroeien of hebben ze niet veel functies meer waardoor je lange tijd op een niveau kan blijven hangen?

Ga vrijwilligerswerk doen.

Wanneer je niet weet welke baan precies bij je past of wat je zou gaan willen doen is er altijd nog de optie om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je krijgt niet betaald maar het staat goed op je cv, je leert mensen kennen, je kan erachter komen of iets wel echt iets voor jou is en het mensen waarderen het enorm als je het doet.

Werk dat je leuk vindt en bij je past is het allerbelangrijkste fundament voor een goede loopbaan. Blijf altijd op zoek en probeer zoveel mogelijk uit. Je zult nooit weten wat je echt bij je past als je het niet gewoon probeert.

Hoe kan je je het beste gaan oriënteren op de arbeidsmarkt om er achter te komen of een baan bij jou past?

Werk doen dat je niet leuk vindt en niet bij je past is pure verspilling van je tijd. Je kan beter er op jonge leeftijd veel aan doen om er achter te komen wat je nou echt leuk vindt en wat je energie geeft dan dat je er op latere leeftijd achter komt dat je de jaren hebt verspild.

Maar wat kan je er nou precies aan doen om erachter komen welke baan bij jou past? Wij raden je aan gewoon zoveel mogelijk uit te proberen en te zien van de wereld. Kijk eens of het financieel mogelijk is om een mooie reis te maken en de wereld te ontdekken. Probeer veel verschillende baantjes uit.

Kijk je om je heen naar wat anderen doen. Misschien zit er wel iets tussen dat jij helemaal te gek vindt?

Praat met mensen en ga met mensen om die al doen wat jij heel graag zou willen doen. Dit zal pas echt helpen.

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

 

— Verplicht *

— Verplicht *