Zo werft u de ideale kandidaat voor uw bedrijf.

Zo werft u de ideale kandidaat voor uw bedrijf. Het kan soms aardig lastig zijn om de ideale kandidaat te werven voor uw organisatie. Wanneer u opzoek gaat naar een kandidaat voor een vrijgekomen vacature binnen uw organisatie kan het zijn dat er een hoop sollicitaties binnenkomen maar geen geschikte kandidaten die potentiële werknemers zijn voor uw bedrijf.

Om echt goed met uw doelgroep in contact te komen zijn er een aantal stappen die u zal moeten zetten. Wanneer u deze stappen goed uitvoert is de kans groot dat er zich enkel geschikte kandidaten zich gaan aanmelden voor vacatures. Dit is uiteraard niet makkelijk. Maar wanneer u alles stap voor stap afloopt en u aan een vast plan houdt moet deze strategie gaan werken voor uw bedrijf.

Wat zijn de stappen die u moet ondernemen om de juiste kandidaat te werven voor uw vacature?

 

Stap 1. Bepaal precies waar u naar opzoek bent en wat voor persoon er in de vacature en binnen het bedrijf past.

Om de juiste persoon te vinden en die op de juiste plaats te krijgen zal u twee dingen heel duidelijk moeten kunnen omschrijven. Ten eerste, naar wat voor persoon zijn we precies opzoek? Wat moet diegenen voor karaktereigenschappen hebben, welke achtergrond is belangrijk, wat voor diploma’s zijn vereist voor deze vacature, met wat voor collega’s zal deze persoon moeten opschieten enzovoorts. Wat u wilt weten is verschillend per organisatie en vacature. Ten tweede, wat voor persoon past er het best binnen deze vacature? Karaktereigenschappen, cultuurverschillen, achtergrond et cetera. Van belang is dus om precies te omschrijven waar u naar opzoek bent.

 

Stap 2. Waar kunnen we deze persoon vinden?

Wanneer er een duidelijke profielschets is gemaakt komt de volgende vraag al om de hoek kijken. Waar bevindt onze doelgroep zich en waardoor laat zij zich verleiden?

Deze vraag is van belang omdat u zo min mogelijk geld kwijt wil zijn, of in ieder geval niet verspillen, aan werving- en selectiekosten van nieuw personeel. Wanneer u kanalen en media in gaat zetten om uw kandidaat te vinden terwijl u deze hier niet gaat vinden is dat natuurlijk weggegooid geld en verspilde tijd. Daarbij zal het misschien geen of verkeerde sollicitanten aantrekken. Hier gaat weer veel tijd in zitten en daar is gewoonweg geen tijd voor.

 

Stap 3. Onderscheidend functieprofiel en vacaturetekst opstellen.

Een goede vacaturetekst plaatsen is niet gemakkelijk. Echter, wanneer u de bovenste twee stappen naar behoren uitvoert, zal het een stuk makkelijker zijn. Een goed functieprofiel onderscheid zich door een uitdagende tekst die potentiële kandidaten aanzet tot solliciteren. Verder zullen er zaken goed omschreven moeten worden en de arbeidsvoorwaarden duidelijk zijn. Over het algemeen gesproken zoeken mensen een baan omdat ze inkomen nodig hebben om van te leven. Dat is de primaire reden om te gaan werken, vaak, maar uiteraard niet altijd. Waar mensen daarna of nog meer waarde aan hechten zijn carrière maken dus doorgroeimogelijkheden, de hoeveelheid vrijheid en eigen initiatief die ze genieten binnen een functie, werksfeer en collega’s en natuurlijk of ze het werk zelf wel leuk genoeg vinden om iedere dag te doen.

Een goede functieprofiel en vacaturetekst weten hier op zo’n dusdanige manier in te spelen dat potentiële kandidaten worden aangezet om te solliciteren of contact op te nemen voor meer informatie.

 

Stap 4. Het sollicitatieproces op orde en de verwerking en organisatie van de sollicitanten.

Wanneer u de eerste drie stappen naar behoren heeft uitgevoerd en de sollicitaties van goede kandidaten stromen binnen is het tijd om deze goed te gaan organiseren en gesprekken te gaan voeren.

Hoe gaat u ervoor zorgen dat alle kandidaten een reactie krijgen en op tijd een afwijzing dat ze bijvoorbeeld niet door de eerste selectieprocedure zijn gekomen? Wordt er binnen het bedrijf iemand aangewezen die dit als fulltime taak heeft of zal het gezamenlijk gebeuren en doet men het er parttime bij? Dit zijn goede dingen om over na te denken en belangrijk dat ze goed worden georganiseerd.

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

 

— Verplicht *

— Verplicht *