Zo ziet het ideale cv eruit.

Zo ziet het ideale cv eruit. Het cv is eigenlijk niets meer dan een verkoopbrief aan een bedrijf waarin je jezelf op een zo goed en onderscheidend mogelijke manier presenteert en voorstelt. Het gaat er uiteindelijk om dat je niet een van de vele bent maar opvalt tussen de stapel sollicitaties. Wees een beetje creatief en wek hier en daar wat nieuwsgierigheid op. Aangezien bedrijven meerdere sollicitaties per maand ontvangen, moet je ervoor zorgen dat je cv voldoet aan alle gestelde eisen.  Het gaat er uiteindelijk om dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatie waar je jezelf van je beste kant kan laten zien.

Om jou op weg te helpen bij het bouwen van je cv hebben we hieronder beschreven hoe het ideale cv eruit ziet.

Wil jij echt een ideaal cv waarmee je voor de dag kunt komen?  Bekijk dan deze website voor direct meer resultaat.

Opmaak van het cv:

 • Geen spelfouten!!
 • Hou het cv kort en overzichtelijk. Werkgevers willen op basis van deze informatie jou waarschijnlijk uitnodigen voor een gesprek. Zorg er dus voor dat de informatie die je over jezelf geeft relevant is en schrijf niet meer op dan nodig. Het is een cv, geen autobiografie.
 • Maak je cv op in een mooie lay-out, gebruik een lettertype wat goed leesbaar is. Gebruik duidelijke titels voor verschillende onderdelen (bijv. persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring, talen enzovoorts) maar overdrijf het niet. Hou het zakelijk.
 • Gebruik zoveel mogelijk actieve werkwoorden zoals voltooide, bereikte, leerde diende, was verantwoordelijk voor, regelde, zorgde ervoor dat, enzovoorts.

De meest gebruikelijke volgorde van het cv is als volgt:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Klein persoonlijk profiel
 3. Opleiding
 4. Werkervaring
 5. Talenkennis
 6. Competenties
 7. Overige, hobby’s end
 8. Referentie

1. Persoonlijke gegevens:

Vermeld  hieronder je naam, geboortedatum, adres , telefoonnummers, e-mailadres, geboorteplaats, nationaliteit en voeg hierbij ook een pasfoto toe. Neem een recente (digitale) pasfoto van jezelf op in het cv waarmee je alvast een eerste indruk van jouw voorkomen geeft en daarmee herkenningswaarde bij een sollicitatiegesprek.

2. Klein persoonlijk profiel:

Hier heb je de kans om jezelf te ‘verkopen’. Houd het helder, duidelijk en realistisch. Schrijf op wat je te bieden en wat het bedrijf wilt horen. Ze zijn naar iets opzoek wat jij ze kan bieden, leg hier dan ook de nadruk op. Schrijf niet alles op wat jij ze precies wilt zeggen maar schrijf dus op wat ze willen horen.

3. Opleiding:

Geef hier aan welke opleiding je hebt gevolg en in welke periode. Als je een diploma hebt behaald, geef de officiële naam van het diploma.
Beperk jezelf tot details over je opleiding. Het doet er niet toe welke cijfers je had voor je propedeuse bijvoorbeeld.

4. Werkervaring:

Heel belangrijk. Begin met je meest recente baan.  Zeg niet alleen waar je hebt gewerkt (naam bedrijf en vestigingsplaats), maar ook welke rol je hebt vervuld (functie). Je werkervaring wordt nog duidelijker als je kort toelicht wat je taken en verantwoordelijkheden waren. Dit kan puntsgewijs of in een kort verhaal. Werkgevers zijn vaak opzoek naar iemand die vrijwel direct inzetbaar is. Ze willen zo min mogelijk kwijt zijn aan inwerkkosten. Laat dus duidelijk merken dat je in staat bent meteen veel taken in handen te nemen.

5. Talenkennis:

Maak alleen een apart kopje voor talen als je daadwerkelijk tenminste één vreemde taal redelijk of goed spreekt. Geef voor alle talen aan wat je niveau (schriftelijk en mondeling) is

6. Competenties:

Geef puntsgewijs aan wat je sterke kanten zijn. Maak gebruik van steekwoorden zoals ’zelfstandig’ of ‘creatief’. Noem zo’n 4 tot 6 competenties

7.Overig:

Onder dit kopje kan je alles noemen wat je verder nergens kwijt kunt. Voorbeelden zijn: computervaardigheden, vrijwilligerswerk en hobby’s. Maar noem ook hier alleen punten die relevant zijn en iets positiefs over jou zeggen.

8. Referenties:

Zet je referenties op een aparte lijst en houd het gescheiden van je cv. Zorg er wel door dat je referenten ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

 

 

Voorbereiding is 80% van het resultaat; veel succes!!

 

Wil jij echt een ideaal cv waar al over is nagedacht en waarmee je past echt resultaten gaat behalen? Bekijk dan deze website voor direct meer resultaat.